01

Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden, maar ook buiten Europa zoals in Palestina en de Verenigde Staten. Banksy's werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij maakt daarnaast regelmatig sculpturen zoals Paint Pot Angel (2009). Het gerucht dat Robert Del Naja, medeoprichter van de popformatie Massive Attack, de kunstenaar is, gaat al een aantal jaren.

02

03

Whatshisname is wellicht de meest ironische naam voor een kunstenaar. De in Polen geboren Sebastian Burdon begon al jong met het maken van zijn eerste digitale kunst. Na zijn verhuizing naar Londen in 2006, werkte Sebastian met verschillende Britse kunstenaars als assistent, terwijl hij werd begeleid en zijn vak verfijnde voordat hij aan een solocarrière als professionele kunstenaar begon. Ook buiten het VK heeft Sebastian Burdons werk veel bijval gekregen. Zijn werk was o.m. in New York, Los Angeles en Hong Kong te zien. Zijn vaak speelse en provocerende stijl leveren hem veel lof op maar soms ook hoon zoals met Humpek Balloon Dog (2018). Zijn sculptuur Riot of Liberty (2020) is geïnspireerd op de Black Lives Matter protesten in de VS. 

04

Niclas Castello is een Duitse kunstenaar wiens schilderijen en sculpturen zowel de invloeden van de Popart als het Neo-expressionisme weerspiegelen. Zijn serie The Kiss, waarin commerciële beelden en luxemerken zijn verwerkt, is een knipoog naar Jeff Koons, terwijl zijn Luxe Brandblusser (2014) doet denken aan Takashi Murakami's fascinatie voor popcultuur. Castello was eind jaren negentig betrokken bij de straatkunstbeweging in Duitsland en verhuisde in 2001 naar Parijs, waar hij een opleiding schilderkunst volgde. Hij keerde kort terug naar Duitsland om naar de kunstacademie te gaan voordat hij naar New York verhuisde. Zijn huidige werk doet sterk denken aan het werk van Jean-Michel Basquiat.

05

Urs Fischer is een in Zwitserland geboren kunstenaar die in New York woont. Fischer werkt op het gebied van beeldhouwkunst, fotografie en schilderen. Zijn subversieve benadering van kunst wordt vaak beschouwd als beïnvloed door anti-kunstbewegingen zoals Neo-Dada. Sinds Fischer halverwege de jaren negentig zijn werk in Europa begon te vertonen, heeft hij een enorm aantal objecten, tekeningen, collages en kamergrote installaties gemaakt. Fischer is door het tijdschrift Vault beschreven als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars die vandaag de dag leven. Zijn werk The Kiss is een replica van Auguste Rodin's beroemde beeldhouwwerk. Tijdens een tentoonstelling in 2017 konden bezoekers het kunstwerk naar believen opnieuw vormgeven.

06

07

Damien Hirst is een Brits kunstenaar en volgde zijn opleiding aan het Goldsmiths College in Londen. Hirsts bekendste werken zijn dieren die in een aquarium worden gepreserveerd in formaldehyde. Zijn werk 'For the Love of God' uit 2007 - een afgietsel van een schedel bezet met diamanten - gaf veel ophef vooral over de vraag of dit kunst is. Zijn werk Magnificent Head (Crown Skull) uit 2009 is een variant op dit thema. Het werk Dasty (Domestos) uit 2014 bestaat uit flessen schoonmaakmiddel. Volgens de kunstenaar geven de flessen ons (valse) hoop, dat we de slechte dingen in de wereld kunnen laten verdwijnen. Hirst is een van de duurste nog levende kunstenaar van dit moment. Hirst bezit zelf een indrukwekkende verzameling beeldende kunst. 

08

Ottmar Hörl is een Duitse conceptkunstenaar en vooral bekend om zijn grootschalige installaties. Hij was bijna twintig jaar professor aan de Academie voor Schone Kunsten in Neurenberg. In 1994 plaatste hij in Seligenstadt 1000 tuinkabouters met de naam Sponti. Na verloop van tijd verdwenen de kabouters uit het stadsbeeld - mensen namen een tuinkabouter mee naar huis of vonden de tuinkabouter zo banaal dat ze hem verwijderden, wat een essentieel onderdeel van het kunstproject was. In 2006 maakte hij de huidige Sponti-kabouter, die in een korte tijd een cultstatus verwierf. Hörls Sponti-kabouter grijpt terug op de zogenoemde Sponti-scene van de jaren zeventig en tachtig in Duitsland, een beweging van non-conformistische linkse activisten.

09

10

Brian Donnelly, beter bekend als KAWS, is een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper. Zijn werk omvat herhaaldelijk gebruik van een aantal figuratieve karakters en motieven, waarvan sommige dateren uit het begin van zijn carrière in de jaren negentig. Aanvankelijk schilderde hij ze in 2D, later werden ze gerealiseerd in 3D. Sommige van zijn figuren zijn zijn eigen creaties, terwijl andere bewerkte (strip)iconen zijn. Vanaf 2002 werkt hij samen met speelgoedfabrikant MediCom om enkele van de meest verzamelde versies van het teddybeerachtige beeldje Bearbrick te produceren. Bearbrick en Brian van KAWS tonen de kenmerkende 'X'en in plaats van ogen. Hij wordt door de 'echte' kunstwereld nog steeds niet serieus genomen.

11

Joseph Klibansky is een Nederlandse beeldend kunstenaar. In 2016 opende hij een galerie in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat en in 2017 vond zijn eerste solotentoonstelling plaats in Museum de Fundatie in Zwolle. Geïnspireerd door technologie, mode, design, architectuur, reizen en muziek geeft hij met zijn werk vorm aan een wereld die balanceert tussen utopie en schrikbeeld. Damien Hirst en Jeff Koons zijn zijn grote voorbeelden. Hij beschouwt zichzelf als een merk en pleit voor het samengaan van kunst en commercie. Deze zienswijze heeft voor veel kritiek gezorgd binnen de Nederlandse kunstwereld. Internationaal begint hij steeds meer naam te maken met o.m. grote Astronaut-sculpturen die hij vanaf 2014 maakt.

12

13

Jeff Koons is een Amerikaanse beeldend kunstenaar wiens werk wordt gedomineerd door de thema's banaliteit en verleiding. Na een opleiding aan het Maryland College of Art en het Art Institute of Chicago verhuisde Koons in 1976 naar New York, waar hij de aandacht trok met readymades die bestonden uit o.m. stofzuigers. Voor de serie Banality uit 1988 maakte Koons gebruik van technieken waarmee doorgaans porseleinen kitschbeeldjes worden geproduceerd. Een relletje rond de aankoop van zo'n beeld, 'Ushering in banality', door het Stedelijk Museum in Amsterdam zorgde voor grotere naamsbekendheid van Koons in Nederland. Zijn werk Kiepenkerl (1987) is een kopie van het kunstwerk uit Münster en Balloon Dog is een werk uit 2008.

14

Yue Minjun is een Chinese kunstenaar en woont en werkt in Beijing. Hij is vooral bekend om schilderijen waarin hij zichzelf schaterlachend portretteert. Dit kenmerkende beeld van de Lachende Man kom je ook tegen in zijn sculpturen, aquarellen en prints. De stijl van Yue Minjun is terug te voeren op het werk van Geng Jianyi, die Yue inspireerde met zijn werk van zijn eigen lachende gezicht. Vanaf de eeuwwisseling is een generatie succesvolle Chinese kunstenaars opgestaan als Ding Yi, Liu Wei, Huang Yuxing, You Jin, Xu Zhen, Zhan Wang, Li Chen, Zhao Bandi, Ai Weiwei, Cao Fei, He Xiangyu, Chen Wenling, Ah Xian, Zhu Wei, Luo Brothers, Li Lihong, Li Hongbo, Diao Wei en natuurlijk Yue Minjun. Zie ook Brian (KAWS x Yue Minjun).

15

Thierry Guetta, beter bekend onder zijn bijnaam Mr. Brainwash, is een in Frankrijk geboren en in Los Angeles werkende straatartiest. Zijn werk werd verkocht voor vijfcijferige bedragen op zijn in eigen beheer gefinancierde debuuttentoonstelling Life is beautiful (2008). Het succes van zijn tentoonstelling kwam door een combinatie van een gehypte straatkunstmarkt en de aanbevelingen van kunstenaars als Banksy en Shepard Fairey. Naast zijn solowerk, ontwierp hij de platenhoezen van Madonna en Michael Jackson en werkte samen met Mercedes-Benz, Coca Cola en Hublot. Ook doneert hij kunstwerken ter ondersteuning van het LGBT-centrum in Los Angeles en werkt samen met Product RED om mensen met aids te helpen. 

16

17

Takashi Murakami is een Japanse kunstenaar die zowel in traditionele media zoals schilderkunst, als in nieuwe, digitale en commerciële media werkt. Murakami is afgestudeerd aan de Tokio Academie voor Schone Kunsten en studeerde Boeddhistische schilderkunst. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Japanse Neopop. Deze kunststroming heeft een bijna obsessieve interesse in anime, manga en andere vormen van popcultuur. De stijl wordt gekenmerkt door grote egale kleurvlakken en door anime en manga geïnspireerde figuren. Een Lachende Bloem komt veel voor in zijn kunstwerken, zo ook in Happy Man (2019). Murakami wordt vaak genoemd als een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars. 

18

Richard Orlinski is een Franse kunstenaar en woont en werkt in Parijs. Na zijn studie economie werkte hij jarenlang voor het MBA Institute in Parijs. Pas in 2004 maakte hij van zijn hobby zijn beroep. Galeries begonnen zich al snel voor zijn werk te interesseren. Zijn ster rees snel toen privéverzamelaars als Sharon Stone en Pharrell Williams zijn werk kochten. Het succesvolle werk King Kong maakte hij in 2012. Hij exposeert en verkoopt in galeries in Aspen (VS), Londen, Parijs, Courchevel en Saint Tropez. En hoewel Orlinski al jaren commercieel succes boekt - zelf zegt hij dat hij de best verkopende Franse kunstenaar is, is hij niet erg aanwezig op tentoonstellingen en collecties van de meest invloedrijke musea.

19

Gerhard Richter is een Duits kunstenaar en is een van de grondleggers van het Duitse Neo-realisme. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Dresden. Begin jaren zestig vluchtte Richter met achterlating van zijn schilderijen vanuit de DDR naar West-Duitsland en vervolgde zijn kunstopleiding aan de Kunstacademie Düsseldorf. In 1964 had Richter zijn eerste solotentoonstelling en hij geniet sindsdien een groeiende reputatie binnen de hedendaagse kunst. In 2002 organiseerde het Museum of Modern Art (MoMA) in New York een groot retrospectief naar aanleiding van zijn 70e verjaardag. Dit was de grootste tentoonstelling die daar ooit aan een levende kunstenaar gewijd werd. Zijn werk Kugel III stamt uit 1992

20

Scholz & Friends is een reclamebureau in Duitsland. In 2007 maakten ze voor het Duits Olympisch Comité een reclamecampagne om mensen aan het sporten te krijgen met de slogan: 'If you don't move, you get fat!'. In een tweetal beelden zagen we een obese president Abraham Lincoln (Lincoln Memorial) en een obese David (Michelangelo). Is reclame kunst? In dat zelfde jaar was in het Cobramuseum de expositie ’De kunst van het verleiden, hoe reclame je beweegt’ te zien waar diezelfde vraag werd gesteld. Goede reclame vermaakt, ontroert en/of verleidt. Net als kunst. Natuurlijk is reclame geen kunst, maar het schuurt (soms) aan de kunst. Hiernaast recent werk dat Scholz & Friends voor McDonald's Duitsland maakte.

21

Sam Cox Mr. Doodle is een kunstenaar die doodles maakt en nu denk je misschien, wat is een doodle? Doodles zijn ‘simpele’ tekeningen. Hij maakt zijn tekeningen vrij snel en het zijn net zoals bij Keith Haring simpele figuren en symbolen. In een korte tijd is hij hiermee multimiljonair geworden. Sam Cox creëerde zijn alter ego Mr. Doodle toen hij nog een ambitieuze kunststudent was aan de University of the West of England in Bristol. Op een dag kwam hij de klas binnen volledig gekleed in zijn met de hand gekrabbelde doodles waarna iemand hem de bijnaam Mr. Doodle gaf. Veel werk van hem is te zien in het straatbeeld van Londen. Hij werkt ondermeer voor Fendi, Samsung, Puma en MTV. PUMA x Mr. Doodle

22

Andy Warhol was een Amerikaans kunstenaar en wordt gezien als een van de belangrijkste grondleggers van de Popart. Warhol werd in de jaren zestig van de vorige eeuw beroemd om zijn 'vlakke' en contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van verpakte producten en alledaagse objecten zoals Campbell’s Soup. En voor zijn gestileerde portretten van beroemdheden als Marilyn Monroe en Elvis Presley. In 1975 publiceerde hij zijn boek 'The Philosophy of Andy Warhol', waarin hij zijn nuchtere kijk gaf op kunst, schoonheid, roem, werk en leven. Van hem is de uitspraak: 'Geld verdienen is kunst, werken is kunst, en goede zaken doen is de allerbeste kunst'. Hij begreep als eerste dat kunst en commercie kunnen samengaan.

23

Alessio Hassan Alì (Hipo) werd geboren op Sicilië en volgde een opleiding aan het Istituto Statale D'Arte. Na zijn masteropleiding begon hij zich fulltime te wijden aan vooral graffiti-kunst. Zijn eerste werken zijn te zien in Catania (Sicilië) waar hij geboren is en waar hij nu nog steeds woont. Hij maakt werken op muren, doeken en allerhande gebruiksvoorwerpen als lege spuitbussen en flessen. Zijn stijl is explosief, humoristisch, sprankelend en kleurrijk. Een prachtig voorbeeld is Graffiti Bart (2022), een personage uit de animatieserie The Simpsons. Zijn werk is te vinden op Saatchi Art en ArtParma, de internationale beurs gewijd aan moderne en hedendaagse kunst. Heel regelmatig biedt hij zijn kunst aan op Catawiki. 

25

Yayoi Kusama is een Japanse kunstenares en een van de meest spraakmakende kunstenaars van deze eeuw. Kusama wordt ook wel 'the princess of polka dots' genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn bedekt met stippen. Al sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen, vult ze de ruimtes met stippen, om zo de grenzeloosheid te vangen. In deze 'infinity mirror rooms' kun je even ontsnappen van de werkelijkheid. Zo heet Yayoi Kusama je welkom in haar eigen oneindige universum. Dankzij de opkomst van sociale media groeide ze met foto's van haar Pumpkins de afgelopen jaren uit tot een ware beroemdheid. 

26

Niki de Saint Phalle was een Frans-Amerikaanse kunstschilderes en beeldhouwster. Ze was eerst model, voordat ze zich als autodidact met kunst bezighield. In 1961 werd ze lid van de groep Nieuwe Realisten, samen met ondermeer Gérard Deschamps, César, Christo, Yves Klein en Jean Tinguely (met wie ze later ook trouwde). In het midden van de jaren zestig presenteerde ze haar versie van de oervrouw, Nana. Haar Nana-figuren, expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester, zijn wereldberoemd en veroorzaakten ophef in de moderne kunstwereld. Belangrijke (latere) werken zijn de Stravinsky-fontein in Parijs (samen met Jean Tinguely) en de Tarot-tuin (Giardino dei Tarocchi) in Capalbio in Toscane.

27

Marcel Wanders is een Nederlands industrieel ontwerper. Hij is medeoprichter van het designlabel Moooi en daarnaast heeft Wanders een eigen ontwerpstudio, waar hij werkt voor verschillende internationale meubelmerken. In 2006 werd hij door Elle Decoration verkozen tot International Designer of the Year. Solo-exposities waren er ondermeer in het Philadelphia Museum of Art en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 2018 was het groot feest voor Mickey Mouse, want de beroemdste muis ter wereld werd 90 jaar. Mickey debuteerde voor het eerst op het witte doek in 1928 in ‘Steamboat Willy’, de allereerste tekenfilm met geluid. Ter ere van dit heuglijk feit ontwierp Wanders een aantal kunstversies van Mickey Mouse

28

Rosemarie Trockel is een Duitse beeldend kunstenaar en was tot 2016 professor aan de Kunstakademie Düsseldorf. De kunstenares woont en werkt in Keulen. Zij is een belangrijke vertegenwoordiger van de conceptuele kunst en is actief als schilder, beeldhouwer, video-, object- en installatiekunstenaar. Vanaf haar eerste solo tentoonstelling in 1982, trokken haar werken veel aandacht, vooral in de VS. In 1988 exposeerde ze in het Museum of Modern Art in New York , in 1991 in het Museum of Contemporary Art in Chicago en in het Institute of Contemporary Art in Boston. In 2015 kondigde ze aan dat haar tentoonstelling in Kunsthaus Bregenz haar laatste zou zijn. Het werk Balaklava 2.0 is een herinterpretatie van haar werk uit 1986. 

29

Maurizio Cattelan is een Italiaanse kunstenaar, die vooral bekend staat om zijn hyperrealistische sculpturen en installaties. Zijn satirische benadering van kunst heeft ertoe geleid dat hij vaak wordt bestempeld als de grappenmaker van de kunstwereld. Enkele van zijn bekendere werken zijn America, een massief gouden toilet, La Nona Ora, een sculptuur van een gevallen paus die is geraakt door een meteoriet en Bananas Duct-taped. In 2019 werd dit laatste werk wereldnieuws. Een bezoeker pakte de banaan van de muur, peuzelde het op het riep "hij smaakt goed!". Nadat het incident met de banaan wereldnieuws werd, claimde een Nederlandse kunstenares eerder, in 2013, met hetzelfde idee te zijn gekomen.

30

Xavier Veilhan is een Franse kunstenaar die in Parijs woont en werkt. Na zijn afstuderen aan de École nationale supérieure des arts Décoratifs in Parijs, vervolgt hij zijn vorming in Berlijn aan de Hochschule der Künste. Zijn werk is veelzijdig en omvat beeldhouwkunst, installatie, schilderkunst en fotografie en is te vinden in de belangrijkste collecties wereldwijd. Hij heeft ook verschillende permanente openbare werken gemaakt op tal van locaties in Frankrijk, maar ook in New York, Shanghai en Osan. Voor Veilhan is kunst een hulpmiddel waarmee we moeten kijken om ons verleden, heden en toekomst te begrijpen. Zijn werk Taureau d'Or (Bull) uit 2010 geeft een moderne interpretatie van een klassiek beeldhouwwerk. 

31

Santicri is een Italiaanse kunstenaar die woont en werkt in Milaan. Na een korte loopbaan als architect is hij zijn geluk aan het beproeven in de kunsten. Veel weten we niet van de kunstenaar. Hij probeert over te brengen wat zijn ogen zien, zijn manier van kijken naar wat hem omringt. Zijn oeuvre is (nu nog) beperkt met brandkranen, legoblokken, kwasten en pop-art achtige figuren en kreten. Beweging en texturen zijn integrale onderdelen van zijn kunst evenzo als een zekere harmonie tussen poëzie en modernisme. Zijn kunst biedt hij rechtstreeks aan op ondermeer Artalistic, Catawiki, Artsper, Artmajeur en Lot-Art. Iemand waarvan we in de toekomst veel verwachten. Zijn object Fucking all geeft wellicht een inkijkje in zijn belevingswereld.

32

Cracking Art is een kunstenaarscollectief uit Milaan dat de geschiedenis van de kunst radicaal wil veranderen door een sterk sociaal en ecologisch engagement. Ze zijn bekend geworden met stedelijke installaties van gigantische dieren, gemaakt van recyclebaar en gekleurd plastic. Cracking Art wordt gevormd door vijf kunstenaars: Alex Angi, Renzo Nucara, Marco Veronese, William Sweetlove en Kicco. De verbazing om een ​​dier te zien dat door zijn grootte, kleur en vorm is getransformeerd tot iets buitengewoons, trekt de aandacht van mensen en nodigt hen uit om het stadsleven en de steden op een andere manier te bekijken. Kleine Haas is hier een voorbeeld van. 

33

Hito Steyerl is een Duitse videokunstenaar. In de jaarlijkse Power 100 van Art Review wordt Steyerl genoemd als een van de meest invloedrijke kunstenaars. Haar kunstwerk Hell Yeah We Fuck Die uit 2017 verwijst naar de vijf meest gebruikte woorden in titels van liedjes. De video’s die rond deze vijf woorden worden vertoond laten beelden zien van robots die worden getest op hun evenwicht en uithoudingsvermogen. Het werk confronteert ons met onze eigenaardigheid om robots menselijker te maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. In haar werk stelt ze vragen over de toenemende technologie in ons dagelijks leven en de invloed hiervan op ons denken, onze taal en ons gedrag. 

34

Betsy Enzensberger is geboren en getogen in New York. Ze studeerde af aan de Tulane University en werkt en woont in Zuid-Californië met een studio in Palm Springs. Ze heeft in eigen land geëxposeerd in galerieën in Los Angeles, Miami en New York, en internationaal in Hong Kong, Londen en Stockholm. Ze is bekend geworden met sculpturen van druipende (ijs)lolly's en is een grote hit op sociale media. De Melting Pops brengen je terug naar je kindtijd en het verlangen naar die zoete, plakkerige lekkernijen. Haar sculpturen zijn steeds vaker te vinden in openbare en particuliere kunstcollecties, ondanks het wellicht kitschige en de eindeloze reproductie van het (ijs)lolly-thema.

35

Yoshitomo Nara is een Japans kunstenaar. In de jaren negentig van de vorige eeuw groeide hij uit tot een van de belangrijkste figuren van de Japanse Neopop. Nara maakt kunst in een stijl die beïnvloed is door de Japanse manga-strip. Een motief in zijn werk is 'het peutermeisje', dat er op het eerste gezicht schattig uitziet en met grote ogen de beschouwer aankijkt maar als we langer kijken zien we de agressie in haar ogen. Yoshimoto Nara's Your Dog roept een groot aantal andere emoties op, waaronder tederheid, onzekerheid, speelsheid en vertrouwen. Zijn figuren lijken alleen in een droomachtige staat te bestaan ​​waarin de werkelijkheid wordt wat je ervan maakt. 

36

Keith Haring was een Amerikaanse Street art kunstenaar. Zijn cartoonachtige tekeningen gingen onder andere over aids, drugs en apartheid. In 1978 verhuisde hij naar New York en kreeg een beurs voor een studie aan The School of Visual Arts. Hij maakte kunst op lege billboards en muren en kreeg steeds meer bekendheid. Haring maakte ook veel decoratieve kunst op bijvoorbeeld T-shirts. Zijn stijl werd veel nagevolgd, vooral in Japan. Daarom startte hij in 1986 een winkel. Vooral de producten met het thema Happiness waren erg populair. In 1988 kreeg hij te horen dat hij aids had. In die periode gebruikte hij dat veel als onderwerp van zijn kunst. Haring overleed in 1990.

37

Peter Diem is een Nederlandse kunstschilder die mede geïnspireerd is door de Cobra-groep, een kunstbeweging uit het midden van de vorige eeuw. Diem ontdekt al vroeg in zijn jeugd de passie voor tekenen en schilderen en bezoekt het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Diem schildert abstract en expressief in verschillende thema's. Gedurfd kleurgebruik, dikke verf en zwarte contouren zijn kenmerkend voor zijn kunst. Ze weerspiegelen zijn levenslust, zijn gevoel voor humor en zijn uitgesproken individualiteit. Diem wordt in de jaren negentig van de vorige eeuw gevierd om zijn kleurijke kunst met koeien - Cows. Aan het begin van het nieuwe millennium verbleekt zijn ster al snel.

38

Barbara Kruger is een Amerikaanse conceptuele kunstenaar, bekend om haar grootschalige posters en installaties. In haar werken behandelt ze politieke en sociale kwesties vanuit een feministisch en consumptiekritisch oogpunt en behoort ze tot de eerste generatie feministische kunstenaars. Kruger wordt gezien als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars in Amerika. Haar werken zijn onder meer te zien in het Museum of Modern Art in New York, het Solomon R. Guggenheim Museum en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles. Met het statement Your Body is a Battleground uit 1989, roept ze op tot het recht op abortus. 

39

Claes Oldenburg is een Zweeds-Amerikaans beeldhouwer en belangrijke representant van de Pop-Art stroming. Oldenburg is vooral bekend geworden door zijn kunstwerken in de openbare ruimte, waarin hij vaak grote versies toont van alledaagse gebruiksobjecten. Een ander thema in zijn werk zijn de zogenaamde soft sculptures, objecten, die normaal hard zijn, uitgevoerd in zachte, flexibele materialen. Ook maakt hij verschillende objecten van Hamburgers. Door de omvang van zijn objecten ontstaat een vervreemdende en tegelijkertijd dynamische invloed in en op de omgeving. Veel werk maakte hij samen met zijn in 2009 overleden vrouw Coosje van Bruggen. 

40

Bob and Roberta Smith is het pseudoniem van de kunstenaar Patrick Brill. Hij is universitair hoofddocent aan de School of Art, Architecture and Design aan de London Metropolitan University en staat bekend om zijn 'slogan'-kunst. Hij gebruikt tekst als kunstvorm, waarbij hij kleurrijke slogans op spandoeken en plakkaten maakt. Zijn bekendste werken zijn Make Art Not War (zie digi-bestand)  (1997) en Letter to Michael Gove (2011), een brief aan de Britse minister van Onderwijs waarin hij hem beticht van de "vernietiging van het vermogen van Groot-Brittannië om creatief te zijn". Als spreker op conferenties en symposia, debateert hij regelmatig over de rol van kunst en design op scholen.

41

Paul McCarthy is een Amerikaanse beeldhouwer, installatie- en performancekunstenaar. McCarthy bezocht in 1969 de University of Utah. Van 1982 tot 2002 doceerde hij aan de Universiteit van Californië - Los Angeles. Veel van zijn sculpturen zijn opblaasbaar en worden kortdurend geëxposeerd in de Verenigde Staten en Europa. Bekend is McCarthy om zijn sculptuur Santa Claus. De stad Rotterdam kocht het beeld in 2001 en staat aan de Westersingel. Veel bewoners vinden het beeld lijken op een kabouter met een buttplug, anderen zien er liever een kerstboom of zelfs een raketijsje in. Het werk Drunken Dwarf - in al zijn banaliteit - is hier op geïnspireerd.

42

Thomas Schütte is een Duitse beeldend kunstenaar, die in 1992 bekend werd met zijn werk "Die Ankunft der Fremden" tijdens documenta IX in Kassel. Schütte studeerde van 1973 tot 1981 aan de kunstacademie in Düsseldorf bij o.m. Gerhard Richter. In zijn werk toont hij een verrassende veelzijdigheid in zowel de gebruikte technieken als bij de vormgeving. Hij heeft maquettes gemaakt, maar ook tekeningen, etsen en soms zeer omvangrijke sculpturen. De Biënnale van Venetië in 2005 vormde opnieuw een hoogtepunt in zijn carrière. Daar werd hij bekroond met de prijs voor de beste kunstenaar van de tentoonstelling. Old Friend laat zijn pessimistische kijk op de mens zien.

43

Scott Eaton is een kunstenaar, ontwerper en creatieve technoloog en woont in Londen. Zijn werk verkent de grenzen van figuratieve representatie met behulp van hedendaagse digitale tools. Scott behaalde zijn masterdiploma aan het MIT Media Lab en studeerde tekenen en beeldhouwen in Florence. Naast zijn eigen projecten werkt Scott regelmatig samen met andere kunstenaars en studio's. Recente samenwerkingen zijn onder meer met Jeff Koons, het Franse kristalbedrijf Lalique, Nike, architect Asif Kahn voor de Olympische Winterspelen en de BBC. Het werk Anatomy verbeeldt zijn fascinatie (en vakmanschap) voor de anatomie van de mens.

44

De belgische kunstenaar Hannes D'Haese is het tegenovergestelde van de klassiek geschoolde artiest. Geïnspireerd door Karel Appel is D'Haese beginnen te schilderen toen hij in aanraking kwam met de kunst en de kleuren van de Nederlander. Net als deze beroemde Cobra artiest die beweerde enkel wat verf op een doek te gooien, verkondigt D'Haese dat hij nog nooit een kunstacademie van binnen heeft gezien; waarmee hij benadrukt dat je geen artiest kunt worden, maar dat artiest zijn in je moet zitten. Zijn droombeelden, daar draait het voor hem om, technieken en scholing werken te beperkend. Zijn missie: de wereld zegenen met zijn kleuren. Zie zijn werk Mickey Mouse in Space

45

Florentijn Hofman is een Nederlandse kunstenaar. Hij volgde de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Kampen, waar hij in 2000 afstudeerde. Daarna volgde hij een mastersopleiding aan de Kunsthochschule in Berlijn. Hij woont en werkt in Arnhem. Dieren spelen een belangrijke rol in het oeu­vre van Hofman. Wereldwijd werd hij bekend met Rubber Duck. Tientallen exemplaren van deze knalgele opblaasbare badeend liet hij vanaf 2007 in allerlei formaten – van 5 tot 32 meter hoog – ronddobberen in havensteden in Europa, Azië, de Verenigde Staten en Australië. Vooral uit Azië krijgt hij nog steeds aanvragen. Daar staan ze letterlijk in de rij voor het kunstwerk. 

46

Vincent van Goghs golvende lucht vol sterren is één van 's werelds meest beroemde kunstwerken. Als je de Sterrennacht wil zien, dan moet je naar het Museum of Modern Art in New York. Maar hoe kwam het daar terecht? Op een dag verkocht Jo, de vrouw van Vincent's broer Theo, de Sterrennacht aan Georgette van Stolk in Rotterdam. In 1941 kocht het MoMA het schilderij van haar. Dat was de eerste Van Gogh in een museumcollectie in New York! De ideale manier om de sterrennacht te bekijken, is er recht voor te gaan staan op de vijfde verdieping van het MoMA, de 3D foto van MoMA op een hoge resolutie beeldscherm te tonen of om onze (sublieme) kopie van de Sterrennacht te bezoeken!

47

Rob Scholte is een Nederlands kunstenaar. Scholte is een beeldenmaker. Hij ordent en plaatst beelden in een nieuwe context, waarmee hij die beelden van een nieuwe betekenis voorziet. Vaak vindt men in zijn werken tegenstrijdigheden en tegenstellingen die in hun nieuwe context 'overwonnen' worden. De minutieus geschilderde werken van zijn hand worden doorgaans geproduceerd door assistenten en door hem zelf gesigneerd. Daarmee volgt hij een 17e-eeuwse methode van werken. In dat kader moeten we het cultureel toe-eigening van Borduurwerk ook zien. Beroemd is zijn werk van een 1200 vierkante meter grote wand- en plafondschildering op het Huis Ten Bosch Resort in Nagasaki, Japan. 

48

Ed 'Big Daddy' Roth was een Amerikaanse kunstenaar, cartoonist, illustrator en ontwerper en bouwer van aangepaste auto's die het hot rod-icoon Rat Fink en andere personages creëerde. Roth was een sleutelfiguur in de "Kustom Kulture" en hot rod-beweging in Zuid-Californië. Roth is vooral bekend om zijn groteske karikaturen en hij mag gerust de "geestelijk vader" van de designer toys genoemd worden.  Roth stierf in 2001 op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval. Sinds zijn dood wordt het eerste weekend van juni de officiële Rat Fink Reunion gehouden in Manti, Utah. Het museum dat Ilene Roth heeft opgericht, bevat tentoonstellingen van Eds kunstwerken.

Lees hier meer over de verschillende kunststromingen in de hedendaagse kunst.
Klik hier voor de Kunsttour vragenlijst (in voorbereiding).

Achtergronden en verantwoording 

(1) De Kunstmuur wordt gesponsord door het Sellingnet Stimuleringsfonds.  Het stimuleringsfonds geeft invulling aan de maatschappelijke betrokkenheid van Sellingnet - de gebruiker van TopLokatie Sauerland. Het stimuleringsfonds initieert ondernemende -, culturele - en bijzonder sociaal-maatschappelijke projecten. Zo ook de Kunstmuur in Winterberg.  Uit een recent onderzoek van de Museumvereniging (2020) blijkt dat het aantal museumbezoeken van jongeren de laatste jaren weliswaar stabiel is en zelfs iets stijgt - uitgezonderd de coronaperiode natuurlijk, maar dat de beleving over een dergelijk museumbezoek fors aan het dalen is. Jongeren vinden musea saai - ondanks bijvoorbeeld de digitaliseringsslag die veel musea hebben gemaakt - en lopen 'verplicht' met hun ouders of leraar langs, in hun ogen, stoffige schilderijen en beelden. Voor ons aanleiding om eens na te denken hoe je jongeren enthousiaster kunt maken voor beeldende kunst. Daarbij maken we gebruik van het RETINA-onderzoek van de KULeuven en het verslag van Branddoctors , die zich focussen op min of meer dezelfde vraag. 

(2) De gekozen objecten in de Kunstmuur balanceren vaak op het randje van kunst en kitsch en vaak ook op het randje van plagiaat en parodie. Kwam het idee van een obscene tuinkabouter van Ottmar Hörl, van Paul McCarthy (Amerikaanse kunstenaar), of toch van onze Nederlander Rien Poortvliet? Of is de tuinkabouter - in al zijn vormen - een fenomeen dat al sinds de 19e eeuw bestaat? Waren de ballondieren van Jeff Koons een oorspronkelijk idee en zijn Masayoshi Matsumoto, Niloc Pagen en Sebastian Burdon - om er maar een paar te noemen - met het idee aan de haal gegaan? Of is het maken van ballonfiguren al bijna 100 jaar gemeengoed - toen de latex ballon werd uitgevonden door Neil Tillotson? Wie het weet mag het zeggen. Met prikkelende kunstobjecten proberen we jongeren aan het denken te zetten en een mening te ontlokken.

(3) Overigens, wat ons betreft hoeft kunst niet persé een diepere lading te hebben of iets verhevens te zijn, het mag ook ‘entertainen’. We hebben altijd wat moeite met de gedachte dat kunst eerst en vooral een kritische reflectie dient te zijn op actuele ontwikkelingen of dat kunst op z'n minst maatschappelijke relevantie moet hebben. Het zijn veel gehoorde antwoorden op de vraag naar het 'waarom' van kunst en we vinden dat we de kunst er geen dienst mee bewijzen. Velen die er verstand van hebben, spreken over highbrow en lowbrow kunst. Highbrow kunst zou de 'ware' kunst zijn - dat door de massa (nog) niet wordt begrepen... Maar wat is het nut om musea of de openbare ruimte vol te pakken met highbrow kunst?

(4) Laten we even terug gaan in de tijd, want dan zien we dat het 'waarom' van kunst een betrekkelijk modern vraagstuk is. Tot en met de 18e eeuw werd kunst vooral in toegepaste zin geproduceerd: voor de kerk, ter verfraaiing van gebouwen en voor de rijken met profilering neurose of gehecht aan traditie. Pas tijdens de Romantiek ontstond het idee van de kunstenaar als zelfstandig scheppend individu en werd er gedelibereerd over de zin van kunst. Gaandeweg is de culturele elite er over eens geworden dat ware kunst maatschappelijke relevantie moet hebben. Kunst moet ‘schuren’ en het dient het publiek ‘wakker te schudden’. De kunstenaar als luis in de pels die de samenleving een spiegel voorhoudt. Dit veronderstelt dat kunstenaars over inzichten beschikken die wij – ‘de massa’ - niet hebben. Natuurlijk zijn er scherpe denkers onder kunstenaars, maar we dichten dan teveel waarde toe aan het kunstenaarschap.

(5) De objecten zijn vaak ongeautoriseerde kopieën van originele werken. Gezien het doel van de Kunstmuur  - jongeren enthousiasmeren voor beeldende kunst - achten wij dit toelaatbaar. De genummerde objecten in de Kunstmuur met verwijzing naar teksten op deze pagina, dienen daarom gelezen te worden als 'in de stijl van'.

(6) De Kunstmuur en Kunsttuin worden in 3 fasen gerealiseerd, zie overzicht.