TOPLokatie Jura

l'horlogerietour

Het kanton Neuchâtel is het hart van de Zwitserse horloge-industrie. Al aan het einde van de 17e eeuw produceerden horlogemakers klokken en horloges voor klanten in alle uithoeken van Europa en zelfs in de wereld. Aan het begin van de 20e eeuw kwam meer dan de helft van de wereld-productie van horloges uit La Chaux-de-Fonds, op de voet gevolgd door Le Locle. De kwartscrisis in de jaren ‘70 betekende bijna de ondergang van de Zwitserse horloge-industrie. Door de opkomst van het goedkopere Japanse kwartsuurwerk verdween meer dan de helft van de bedrijven. Een comeback van het mechanische uurwerk bracht de Zwitserse horloge-industrie echter weer tot leven en tegenwoordig floreert het als nooit tevoren. La Chaux-de-Fonds en Le Locle zijn onlangs opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst, vanwege de bijzondere stedelijke planning die in het teken staat van de horlogeproductie.

Der Kanton Neuenburg ist das Herz der Schweizer Uhrenindustrie. Bereits Ende des 17. Jahrhunderts produzierten Uhrmacher Uhren für Kunden in allen Teilen Europas und sogar in der Welt. Zu Beginn des 20. Jahrhunderts stammte mehr als die Hälfte der weltweiten Uhrenproduktion aus La Chaux-de-Fonds, dicht gefolgt von Le Locle. Die Quarzkrise in den 1970er Jahren hätte die Schweizer Uhrenindustrie fast liquidiert. Mit dem Aufstieg der billigeren japanischen Quarzuhren, mehr als die Hälfte die Unternehmen ging in Konkurs. Das Comeback von der mechanischen Uhr hat die Schweizer Uhrenindustrie jedoch wieder zum Leben erweckt und blüht heute wie nie zuvor. La Chaux-de-Fonds und Le Locle wurden kürzlich in die Liste des UNESCO-Welterbes aufgenommen, wegen der besonderen Stadtplanung, die von der Uhrenproduktion dominiert wird.

Download het KML bestand van deze Tour naar uw routeplanner of maak een nieuwe lijst aan in Google Maps. Laden Sie die KML-Dateien von diesem Tour in Ihren Routenplaner herunter oder speichern Sie eine neue Liste in Google Maps.
Werelderfgoedstad La Chaux-de-Fonds Welterbestadt La Chaux-de-Fonds
Werelderfgoedstad Le LocleWelterbestadt Le Locle